Je kindje vernoemen…


Nu 20 weken zwanger en we weten dat er een jongentje aan het groeien is. Dus het feest van namen zoeken is begonnen. De voornaam is altijd een drama bij ons, aangezien vincent en ik verschillende smaken in namen hebben. En dan bedoel ik ook echt verschillend, als in Piet en Boaz.

Dus we beginnen makkelijker….(dacht ik)

Benjamin heeft naast zijn voornaam, 3 doopnamen…in deze namen is hij vernoemd naar (over)grootvaders en vader. Hoe dat mogelijk was, wel goed puzzelen.

Zijn doopnamen zijn Jann Joris Mario, ik zal het uitleggen;

Jann; komt van een opa en Vincent (Jan is zijn 3e naam)  Joris; komt van Jozefus en Johannus (2 opa’s) en Mario; van Maria (naar opa en overgrootvader). Het was een puzzel, maar ik wil perse de mannen in de familie deze eer geven.

Nu het 2e kindje opkomst is vinden wij dat de dames aan bod zijn, het punt is dat er naast de (over)grootmoeders en moeder ook nog 3 tante bijzijn!! Je zou denken, dit is in een onmogelijke missie, maar ik kan je vertellen het is gelukt!! De voornaam is nog steeds even een dingetje, maar we hebben nog even de tijd.Vernoemen, veel mensen doen er niet meer aan, noem mij maar ouderwets, ik houd ervan! En waarom? Nou op deze manier geef  je de famlie een klein kadootje, de eer van hun naam verstopt in de naam je van ukkie. Onze manier om te laten weten dat ook zij erg belangrijk zijn.

Vroeger, was het heel gewoon om je kindje te vernoemen, en was het ook veel makkelijker (er waren gewoon vaste regels voor). Kreeg je een zoon dan kreeg hij de naam van vaders vader. Kreeg je een dochter dan moeders moeder. Zo is er een lijst die je kon afwerken. Maar hoe zouden ze het oplossen als er meerdere vaders/ moeder/opa’s/ oma’s in beeld zijn?  Wij hebben er voor gekozen om geen ‘schaamnamen’ mee te geven, dus de ouderwetse namen te gebruiken voor namen die nu prima kunnen. Waarvan hij later niet  zegt; PAP en MAM hoe konden jullie!!

Ook proberen wij goed op te letten  of de voorletters geen woord vormen, zoals bij Benjamin B.J.J.M , daar heb ik natuurlijk een reden voor! Mijn roepnaam is Kristel, maar toen de namen opgegeven moesten worden is dat vergeten door te geven bij het gemeentehuis. Mijn afkorting is J.A.M juist, jam!!!  Je weet wel, dat goedje wat op brood o.i.d gesmeerd word.

Maar goed, het is gelukt! Nu nog verder in onze discussie DE NAAM!  Heb jij je kindje vernoemt, en naar wie??

Liefs Kristel