De 20 weken Echo op indicatie


Het was eindelijk zo ver! Met 19,5 week zwangerschap werd het tijd voor de 20 weken echo. Iedereen weet vast wel dat dit een erg belangrijke echo is Bij deze echo word er gekeken of er lichamelijke afwijkingen bij het kindje zijn.Afwijkingen die meestal goed te zien zijn, zijn bijvoorbeeld open ruggetje, open schedel,klompvoet, hazenlip, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkingen aan de armen of benen, afwijkende ontwikkeling van de botten en hartafwijkingen en nog een aantal afwijkingen.

Onze gynaecoloog wilde dat wij een extra uitgebreide 20 weken echo lieten doen, omdat Benjamin onze benjamin is en het syndroom Sturge Weber te weinig echt bekend is. Ookal weten we dat de afwijkingen die er bij Benjamin zijn geconstateerd zijn, niet op een echo te zien zijn, leek het toch slim voor iets meer onderzoek dan normaal. Dus gingen wij naar het MST 

Deze 20 weken echo word wel een GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek, uitgevoerd door een gespecialiseerde gynaecoloog en in samenwerking met het Radboud in Nijmegen). De vrouw die bij mij deze echo deed, was het er eigenlijk niet zo mee eens dat wij deze echo lieten doen, maar omdat wij een zeer standvastige gynaecoloog hebben, zijn ze er toch maar mee akkoord gegaan. Dank je wel Dokter!  Onze eigen gynaecoloog snapt onze angsten en vind ze zeker gegrond. Ons motto is dus ook, geen compromis sluiten en alle risico’s wegnemen.

Ik mocht gaan liggen, TV aan (natuurlijk om ons kindje te zien en geen netflix hahaha), koude gel op mijn buik en daar gingen we. Mijn handen gingen van warm naar koud en weer terug…..sjemig wat was ik zenuwachtig. (had al een paar dagen slecht geslapen).Maar alles is goed bekeken; de lengte van het kindje was iets boven gemiddeld, lange benen (dus zal maar vast een plekje reserveren bij de atletiek). Daarna kwamen de punten die wij erg belangrijk vonden, namelijk de schedelomtrek; bij benjamin was dit namelijk ietsje kleiner dan gemiddeld. De navelstreng en placenta deden ook goed hun werk; hier was bij benjamin enige opstakels.

En ondanks dat er een klein stemmetje in mijn hoofd zegt; dit moment zegt nog steeds niet alles, bij Benjamin begon het ook pas rond de 30 weken te spoken en op zijn 20-weken echo leek alles goed. Toch moest ik van opluchting even wat emoties wegslikken.

Gelukkig! Voor nu lijkt het kindje gezond! En of wij wilden weten wat het geslacht zou zijn….eeuh jaaa!!!  

Het bekend maken van het geslacht wilden wij natuurlijk met familie delen, dus diezelfde dag ben ik aan het bakken geslagen en een  gender reveal taart gemaakt. Wat een lol hebben vincent en ik erom gehad….de zusjes waren nog zenuwachtiger. En konden niet wachten tot het aansijden van de taart. Even werd er nog gedacht dat wij een ‘nep’taart hadden om hun te foppen, maar ik veegde het mes gewoon aan mijn vingers vast. Alleen mijn neefje Steff  had een glimp opgevangen, maar hij hield zich wijselijk stil. 

Helaas konden mijn schoonouders en jongste zusje er niet bij zijn, dus het moment van aansnijden hebben we voor hen gefilmd….

Dus nu mag het verteld worden (mijn moeder kan het echt niet meer langer stil houden denk ik)…..we krijgen er een JONGEN!.

Zo bijzonder! Nog een jongentje!