Combinatietest


Inmiddels alweer 15 weken zwanger, ineens…gaat het snel. Zoals ik in mijn vorige blog Zwanger hebben wij de combinatietest laten doen.   

Eerste instantie wilde ik dit niet, maar aangezien mijn gynaecoloog het in onze situratie wel beter vond en mijn man er hetzelfde overdacht, ben ik toch maar overstag gegaan. Een kindje met syndroom van Down erbij zou voor ons wel zwaarder worden, maar niet onmogelijk. Maar de andere 2 mogelijkheden Trisomie 18 (Edwardssyndroom) of Trisomie 13 (Patausyndroom) is wel even een heel ander  heftig verhaal.

Een kindje met trisomie 18 of 13 heeft een zeer kwetsbare gezondheid en merendeel van de kinderen overlijd al tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte (meestal in het eerste levensjaar). Dus je snapt vast dat ik super zenuwachtig was voor deze combinatietest. Vooral omdat het Volledige syndroom van sturge-weber maar 1;250.000 voor komt (wil je ons verhaal hierover terug lezen kijk dan op Sturge- Weber Wie?)Maar oke, we mochten even wachten bij Inzicht in het ZGT ziekenhuis. De combinatietest bestaat uit een bloedtest en nekplooimeting via een echo. Bij de nekplooimeting word de dikte van de zogenaamde nekplooi van het kindje gemeten, de nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Dit laagje zit er altijd, maar hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is op…  Wanneer de nekplooi meer is dan 3,5mm mag je een aanvullend onderzoek doen. Dit kan zijn vruchtwateronderzoek, vlokkentest of de Nipt-test.

De bloedtest had ik al 2 weken ervoor gedaan, altijd een hobby van me dat bloedprikken. De uitslagen van het bloedprikken en de nekplooimeting met de combinatie van leeftijd en duur zwangerschap geeft een KANS berekening op een kindje met syndroom van Down.

Op onze echo konden we zien dat dit kindje zich niet heel gemakkelijk liet meten, want het draaide en woelde en eigenlijk leek het wel of hij/zij aan het headbangen was. Nogmaals het hartje mogen zien bewegen, ook altijd een opluchting! Daarna ging de echoscopist alle gegevens door de computer halen, en gelukkig hebben wij geen extra verhoogde kans.

Tuurlijk wat was ik opgelucht, maar toch…niet alles is te zien op een echo, bloedtest of meting. Want ook Sturge-Weber bij Benjamin is nooit opgemerkt. Het handigste is voor ons nu…. geloven dat het goed zit.

Liefs Kristel